Type Here to Get Search Results !

ZEKİ MÜREN MÜZESİ





ZEKİ MÜREN MÜZESİ NEREDE?


Muğla'nın Bodrum ilçesindedir. Bodrum Kalesi'nden yürüyüş mesafesinde 1200 m uzakta, Halikarnas diskosunun hemen arka sokağındadır..


Resim 1. Zeki Müren Müzesi harita


ZEKİ MÜREN KİMDİR?


6 Aralık 1933 günü Bursa'da doğmuş Zeki Müren.. (Bazı kaynaklarda 1931 doğumlu olduğu yazılıdır, ancak ortaokula erken gidebilmek için yaşını büyütmüş olduğu bilgisi bazı kaynaklarda not düşülmüş.)


Lise yıllarında ilk bestesini yapmış, "Zehretme bana hayatı cananım".. Beste İstanbul radyosunda okunduğunda 17 yaşındaymış.


Fotoğraf 1. Zeki Müren Müzesi


1 Ocak 1951 günü bir telefon alır, onu alelacele İstanbul radyosuna çağırırlar. Perihan Altındağ Sözeri aniden rahatsızlanınca program akışında planlanan 45 dakikalık konseri Zeki Müren verir. Zeki Müren efsanesinin doğuşu o gündür. İstanbul radyosunun telefonlarını arayanlar, bu genç sesin kim olduğunu öğrenmek isterler. Konser tekrar yayınlanır.



ZEKİ MÜREN MÜZESİ


1996 yılında vefat eden Zeki Müren'in yaşamının son yıllarını geçirdiği Bodrum'daki evi, 2000 yılında müzeye dönüştürülmüş. Kültür Bakanlığı'na bağlı müzeye girerken sadece 3 TL ödedik. Müze Kartı'nız varsa, onu da ödemezsiniz.


Akşam saat 17.00'ye kadar ziyarete açık olan müze, pazartesi günleri kapalıdır.


Fotoğraf 2. Zeki Müren Müzesi


Girişte kalın bir kartona basılmış fotoğrafına giydirilmiş bir sahne kıyafetiyle karşılar sizi ev sahibi. Hemen sağdaki kapı oturma odası. Her odanın girişinde oda ile ilgili küçük notlar yazılmış. 



Fotoğraf 3. Zeki Müren Müzesi


Burası oturma odası. Misafirlerini burada ağırlarmış. Çok sade bir oda. Lüks bir koltuk takımı yok. Divan ve sırtınızı duvara yaslayabilmek için yastıklar. Yanlış anlaşılmasın, burası gençliğinde henüz şöhrete ulaşmadığı yıllarda yaşadığı ev değil. Ölmeden önce son yıllarını geçirdiği ev.



Fotoğraf 4. Zeki Müren Müzesi







Bir müzisyenin evinde her türlü müzikçalar görmek şaşırtıcı değil. Bu gramafon sanki özellikle baş köşeye konmuş gibi. 


Fotoğraf 5. Zeki Müren Müzesi


Oturma odasının diğer köşesi.. Hemen sol tarafta bir de televizyon var.


Fotoğraf 6. Zeki Müren Müzesi


Oturma odasının hemen yanındaki yatak odası.. Kapıdaki nota göre buradaki yatak, vefatından sonra İstanbul'daki evinden getirilmiş. 



Fotoğraf 7. Zeki Müren Müzesi








Yatak odasının bir köşesinde küçük bir radyo ve TV çalar. 



Yatmadan önce dinlenme, belki de kitap okuma köşesi..






Fotoğraf 8. Zeki Müren Müzesi



Burası mutfak.. Benim mutfağımdan çok farklı değil.. Ses sistemi ve mikrofon, büyük olasılıkla müze için bir işlevi olduğundan orada bulunuyor. Buradan müzik yayının ve müze ziyaretçilerine anons yapılıyor olabilir. Gerçi biz oradayken ses duymadık.



Fotoğraf 9. Zeki Müren Müzesi



Mutfaktaki yemek masası.. 



Fotoğraf 10. Zeki Müren Müzesi


Mutfağın devamındaki üst kata çıkan merdiven bulunduğu alanda Zeki Müren fotoğraflarından başka, kullandığı müzikçalarlar sergilenmiş. Belli bir yaşın üzerindekiler için tanıdık müzikçalarlar var.. 


Yok yok, mp3çalar yok :)



Fotoğraf 11. Zeki Müren Müzesi


Merdiven altına bu dolap gibi radyo yerleştirilmiş. İlk konserinin tekrarını bu radyodan dinlemiş olabilir mi? Epey eski bir cihaza benziyor.



Fotoğraf 12. Zeki Müren Müzesi






Üst kattaki odalarda sahne kıyafetleri özel vitrinlerde sergileniyor... Sahnede bu kadar renkli, hatta abartılı kıyafetler giyen birinin evinin bu kadar sade olmasını hiç beklemezdim.



Fotoğraf 15. Zeki Müren Müzesi

Bu fotoğrafların altında, üst cam kapalı bir dolapta mektuplar yığılı. Kimilerini okuyabildim.


Fotoğraf 16. Zeki Müren Müzesi


Kullandığı eşyalar, hediyeler bu cam vitrinlerde sergileniyor.



Fotoğraf 17. Zeki Müren Müzesi






1954 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'nin Süsleme Sanatları Bölümü Yüksek Kısmı'ndan mezun olmuş. Diploması bir odanın duvarında asılı.




Fotoğraf 18. Zeki Müren Müzesi

Bir odada yaptığı desen çalışmaları çerçevelenmiş.


Fotoğraf 19. Zeki Müren Müzesi


 Aldığı ödüller..

Fotoğraf 20. Zeki Müren Müzesi


Dışarıya açılan başka bir merdivenle evin bahçesine çıktık. Harika bir Bodrum manzarası ile karşılaştık.



Fotoğraf 21. Zeki Müren Müzesi


Özel otomobilini de unutmamışlar, onu da cam bir garajın içinde bahçeye yerleştirmişler. Ototmobilin buraya çıkabileceği bir yol yok. Buraya özel olarak çıkarıldığı belli.


Fotoğraf 22. Bodrum Kalesi


Uzun bir aradan sonra Bodrum'daki Antik Tiyatro için 1984 yılında bir konser verdi. Bodrum Kalesi'ndeki bu konserin tüm geliri antik tiyatronun restorasyonu için kullanıldı.


Her şarkı söyleyene sanatçı denen bir dönemdeyiz. Hatta benden kötü sesi olanlar bile, televizyonda şarkı söylüyorlar diye kendilerini sanatçı diye sunuyorlar.. 

Sanatçı başka bir şeydir. Yaşadığı toplumu, daha önce kimsenin gitmediği veya gitmeye cesaret edemediği yoldan götüren kişidir. Başkasının düşünmediğini veya söylemeye cesaret edemediğini söyleyen kişidir. 

Sadece şarkı söyleyenlere, çok güzel sesi veya yorumu olsa bile, sadece şarkıcı denir.. Yani bence.. :)



24 Eylül 1996 günü TRT'de katıldığı bir canlı yayın sırasında kalp krizi geçirerek vefat eder.



Fotoğraf 23. Zeki Müren Müzesi


Çekirdek gezimizi tamamladıktan sonra Zeki Müren'in yaşadığı eve bir de dışarıdan baktık.



Nebil Özgentürk'ün Zeki Müren belgesli










Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
  1. Gidip gezerken de, şimdi yazılarınızı okurken de aynı şeyleri hissettim. Duygusal bir havası var. Müzeyi gezerken bize Zeki Müren' in eşsiz sesi eşlik etmişti. Salon kısmını gezerken o yaşanmışlık kokusunu içime çekmeden edememiştim. Gidip gezilesi, gözlerin kapatılıp yaşanılası bir müze...

    YanıtlaSil

Top Post Ad

Below Post Ad

Subscribe Us